Krízistanácsadás a járványügyi helyzetben

3-5 alkalmas krízistanácsadás a járványügyi helyzetben.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet számos szempontból jár fokozott stresszel mindannyiunk számára. A home office munkavégzés és a kijárási korlátozások miatt kénytelenek vagyunk otthon maradni. Rosszabb esetben az is lehet, hogy munkavégzésünk lehetetlenült el. Mivel a járvány még korántsem ért véget és a jövőbeli korlátozások és egyéb intézkedések sem kiszámíthatóak, sokan kerültek nehéz helyzetbe és tervezni is nehezen tudnak. Kijelenthető, hogy a koronavírus járvány nem várt krízishelyzetet okozott, mind egyéni, mind családi, mind gazdasági, szociális és társadalmi szinten.

Mostanra megjelent az életünkben a karantén-stressz, ami abból adódik, hogy összefolynak a munkahelyi és magánéleti szerepeink, hozzá kell szoknunk az online kommunikációhoz a megszokott személyes kapcsolatok helyett, ami növeli a félreértések és konfliktusok kockázatát. Eközben elszenvedjük a fizikai távolság okozta legkülönfélébb terheket. Sokaknak gyermekeiket – és azok tanulmányait – is felügyelniük kell munkavégzés közben. Egyszerre szükséges szülői és munkavállalói szerepünkből, a megváltozott helyzetből, valamint a hozzátartozóink problémáiból, nehézségeiből, feladataiból származó stresszel is megküzdenünk. Erre rakódik rá a bezártság okozta feszültség, a járványhelyzettel kapcsolatos fokozott szorongás, ami testi, lelki és egzisztenciális szinten is érint minket. Ez az igénybevétel a hatékonyság és a motiváció csökkenéséhez, akár szomatikus vagy pszichés tünetképződéshez, valamint párkapcsolati és családi krízishelyzetekhez is vezethet. Sokan mindebben gyorsan elfáradunk, ráadásul a kijárási korlátozások miatt a töltődést jelentő tevékenységeinkről is le kellett mondanunk. Mindez próbára teszi frusztrációtűrő és együttműködési képességünket, valamint rövidebb-hosszabb távon akár kiégéshez hasonló állapothoz is vezethet, illetve rágódáshoz, jelentős belső feszültségekhez vezet.

3-5 alkalmas kedvezményes árú krízistanácsadás

A krízistanácsadás alapvetően különbözik az önismereti vagy gyógyítő célú pszichoterápiás segítségnyújtástól: míg a terápia komplex kérdésekkel, krónikus jelenségekkel is foglalkozik a tünetek enyhítése mellett, a krízis konzultáció csak a krízishelyzettel együttjáró aggodalmakkal, félelmekkel, nehezen megoldható életvezetési kérdésekkel és az ebből következő alkalmazkodási, kapcsolati vagy gyermeknevelési kérdésekkel foglalkozik. A munka fókuszált és mindig azokról a konkrét problémákról szól, amelyekkel a hozzám forduló kliens leginkább küzd. A cél a probléma terheinek csökkentése vagy a probléma megoldása, a kliens erőforrásainak mobilizálása és új szempontok szerint a megküzdés szolgálatába állítása, valamint az érzelmi tehermentesítés. Fontos, hogy pszichiátriai problémákkal, komplex önismereti kérdésekkel krízistanácsadás során nem tudunk foglalkozni.

A COVID-19 krízistanácsadás keretei és menete

A kríziskonzultációs ülésekhez bármelyik ingyenes videóchat alkalmazást használhatjuk (pl.: Skype, Zoom). A szélessávú internethozzáférés és a kamerás eszköz (okostelefont kevésbé, inkább nagyobb képernyős eszközt, tabletet, laptopot javaslok használni) mellett feltétel, hogy a kliens minél inkább egy pszichoterápiás rendelő hangulatát tudja megteremteni otthonában vagy bejelentkezése helyszínén. Ez azt jelenti, hogy egy csendes, zárható szoba (csukott ajtó mellett) szükséges a konzultáció zavartalanságához. Fontos lehet az is, hogy - ha van rá mód - a terápiás bejelentkezés helyszíne a lakásban állandó legyen, ahogyan egy terápiás rendelőben a találkozás helye is mindig ugyanaz. Lényeges, hogy olyan helyiségben tartózkodjon a kliens a konzultáció során, ahol azt érzi, hogy nyugodtan, bármiről beszélhet, mert nem fogja senki sem hallani beszédét. Mindezekért a tényezőkért (technikai és környezeti feltételek) ilyenkor a kliens vállalja a felelősséget, szemben a személyes találkozásokkal, ahol a rendelőt és a titoktartáshoz szükséges feltételeket is mindig a szakember biztosítja.

Az alkalmak heti rendszerességgel, de igénytől függően akár sűrűbben is megvalósulhatnak. 

Díjazás 

 • egyénileg, a jelentkező anyagi lehetőségeihez igazodva tudunk megállapodni a bejelentkezés során.

Bejelentkezés

 • telefonon, a következő számon keresztül: +36704263001.

Mivel fordulhat hozzám?

 • párkapcsolati krízisek (párok együtt is jelentkezhetnek párkonzultációra)

 • szülőkonzultáció gyermeknevelési és fegyelmezési kérdésekről 

 • szülőkonzultáció a távoktatás megoldásával kapcsolatban

 • serdülőkkel, kamaszokkal kapcsolatos kérdések, nehézségek

 • munkahelyi és otthoni szerepek szétválasztása

 • stresszkezelési és indulatkezelési technikák

 • munkahelyi konfliktusok kezelése, munkával kapcsolatos szorongás

 • szorongásos tünetek, pánikreakciók

 • motiválatlanság

(gyermekekkel nem folytatok kríziskonzultációt, de szüleikkel igen)