Online konzultáció, távterápia (Skype, Zoom, stb.)

A járványügyi helyzetre tekintettel jelenleg online formában fogadom pácienseimet. Bejelentkezhet telefonon és e-mailben! A járványügyi helyzet miatt segítséget kérőknek kedvezményes, 3-5 alkalmas problémafókuszú krízistanácsadást kínálok, amelynek részleteiről ide kattintva olvashat!

Az úgynevezett távterápiás (teletherapy) megoldások ugyan sok tekintetben korlátozottabbak, mint a személyes terápiás munka, ám mégis sok esetben hasznosnak bizonyultak a kutatások szerint. Olyanok számára is elérhetővé teszi a konzultációt vagy terápiát, akik valamilyen ok miatt egyébként kiszorulnának a pszichológiai ellátásból. Sokan például, akik külföldön élnek, nem rendelkeznek azzal a lehetőséggel, hogy anyanyelvükön, hasonló kultúrkörből származó terapeutával, pszichológussal lépjenek kapcsolatba. Bár ezek nem feltételei egy sikeres terápiás együtmtűködésnek, sokan mégis inkább ezt a formát érzik közelebb magukhoz, ezért emellett döntenek. Pácienseim ebből kifolyólag időnként külföldi országokban élő magyarok közül kerülnek ki. Az is előfordulhat, hogy átmenetileg valaki külföldön tartózkodik, miközben egy terápiás folyamatban vesz részt. Ilyen esetben is át szoktunk térni távterápiás munkára. Nagyszerű dolog, hogy a modern technológia már lehetővé teszi, hogy megmaradjon a pszichoterápia két fontos hatótényezője, a folytonosság és a terápiás kapcsolat terapeuta és páciense között az online konzultációs lehetőségeknek köszönhetően. Fontos azonban leszögezni, hogy ez jelentős változás a személyes találkozásokhoz képest, amit megváltoztathatja a terápiás munkát és kapcsolatot. Rendkívüli helyzetek is indokolhatják a távterápiás ellátási formát időnként. Ilyen például a jelenlegi járványügyi helyzet is, amely a koronavírus (COVID-19) kapcsán alakult ki. Ilyen esetben a személyes kontaktusteremtés elkerülése érdekében minden pácienssel távterápiás formában zajlik a munka.

Hogyan zajlik a távterápiás konzultáció?

A terápiás ülésekhez bármelyik videóchat alkalmazás használható (pl.: Skype, Zoom, Microsoft Teams, Google Meet, Webex). A szélessávú internethozzáférés és a kamerás eszköz (okostelefont kevésbé, inkább nagyobb képernyős eszközt, tabletet, laptopot érdemes használni) mellett feltétel az is, hogy a páciens vagy kliens minél inkább egy pszichoterápiás rendelő hangulatát tudja megteremteni otthonában vagy bejelentkezése helyszínén. Ez azt jelenti, hogy egy csendes, zárható szoba (csukott ajtó mellett) szükséges a konzultáció zavartalanságához. Fontos lehet az is, hogy - ha van rá mód - a terápiás bejelentkezés helyszíne a lakásban állandó legyen, ahogyan egy terápiás rendelőben a találkozás helye is mindig ugyanaz. Lényeges, hogy olyan helyiségben tartózkodjon a páciens a konzultáció során, ahol azt érzi, hogy nyugodtan, bármiről beszélhet, mert nem fogja senki sem hallani beszédét a közelben. Fontos különbség, hogy ezekért a tényezőkért (technikai és környezeti feltételek) ilyenkor a páciens vállalja a felelősséget, szemben a személyes találkozásokkal, ahol a rendelőt és a titoktartáshoz szükséges feltételeket is mindig a szakember biztosítja.

Hogyan indul a folyamat?

Először mindig egy rövid telefonos egyeztetést folytatunk, amelynek során az Ön igényeiről beszélgetünk, illetve kijelöljük az első találkozás időpontját. Amennyiben lehetséges, érdemes személyes találkozással kezdeni, de az online első konzultáció sem kizárt. Ilyenkor a helyzet megismerése után pszichológusként jogomban áll szakmai megfontolások alapján dönteni arról, hogy az Ön esetében a távterápia alkalmazható-e vagy valamilyen más típusú segítségre van inkább szüksége. Az is lehet, hogy olyan pszichoterápiára, amihez mindenképpen személyes találkozásra van szükség. Amennyiben az utóbbi helyzet áll fenn, a megfelelő ellátási formát javaslom és nem szerződünk további alkalmakra. Amennyiben szerződést kötünk, akkor - a személyesség hiánya miatt - először 5 alkalommal próbáljuk ki a közös munkát. Az 5 alkalom során sort kerítünk pszichodiagnosztikai tesztek kitöltésére is, amelyeknek eredményeit közösen beszéljük át. Végül az 5. alkalommal közösen hozunk döntést a lehetséges folytatásról.

A következő terápiás/konzultációs lehetőségek elérhetőek távterápiás formában

  • felnőtt egyéni tanácsadás, pszichoterápia

  • párkonzultáció

  • serdülőkonzultáció

  • szülőkonzultáció